29 Ocak 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 27830

TEBLÝÐ

Maliye Bakanlýðýndan:

2011 YILI MERKEZÝ YÖNETÝM BÜTÇE UYGULAMA TEBLÝÐÝ

(SIRA NO: 5)

             10/1/2011 tarihli ve 27811 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan (3) Sýra Nolu 2011 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliði gereðince, ilgili idarelerce hazýrlanarak Bakanlýðýmýza gönderilen ayrýntýlý harcama programlarý (AHP) ve ayrýntýlý finansman programlarýnýn (AFP) Bakanlýðýmýzca vize edilen tutar ve oranlara göre uygulanmasý ve ödeneklerin verimliliði, etkinliði ve mali disiplini gözeten, finansman maliyetlerini düþüren bir anlayýþla kullanýlmasý bakýmýndan aþaðýdaki esas ve usuller belirlenmiþtir.

             I Ortak Hükümler

             1) Vize edilen cetvellerde yer alan ödenekler, idarelerin üçer aylýk dönemler itibariyle kullanabilecekleri tutarlardýr. Dönemleri içinde kullanýlmayan tutarlar takip eden üçer aylýk dönemlerde kullanýlabilecektir. Ancak, takip eden dönemlere iliþkin ödenekler, vize edilen AHP/AFPde Bakanlýðýmýzca deðiþiklik yapýlmadýðý sürece, 5018 sayýlý Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 70 inci maddesinin amir hükmü de dikkate alýnarak süresinden önce kesinlikle kullanýlmayacaktýr.

             2) Üst yönetici ve harcama yetkilileri, AHP/AFPlerin temel amacýnýn idarelerin ihtiyaçlarý da dikkate alýnarak harcama programlarýnýn yapýlmasý ve bütçe uygulamalarýnda mali disiplinin gözetilmesinin yaný sýra hazinenin finansman maliyetlerini düþük tutacak þekilde aylýk ödenek/nakit planlamasýnýn yapýlmasý olduðu bilinciyle hareket edecekler ve ödemelerin her üç aylýk dönem içinde aylara dengeli olarak daðýtýlmasýna özen göstereceklerdir.

             3) Ýdareler, hizmet ve faaliyetlerini vize edilen AHP/AFPlere uygun olarak planlayacak ve ödemelerini buna göre gerçekleþtireceklerdir. Serbest ödeneklerin etkin kullanýlmasý, AHP/AFPde deðiþikliðe ve ilave finansman ihtiyacýna neden olunmamasý bakýmýndan harcama yetkilileri ve mali hizmetler birimleri gerekli tüm tedbirleri alacak ve bu amaçla merkez dýþý birimleri de kapsayan bilgilendirme ve koordinasyonu saðlayacaklardýr.

             4) Ýdareler, tertipler bazýnda her üç aylýk dönemde herhangi bir talimat beklemeksizin bu ödenekler için ödenek gönderme belgesi düzenleyebileceklerdir. Ödeneklerin merkez dýþý birimlere gönderilmesinde birimlerin ihtiyaçlarý dikkate alýnacak ancak, serbest ödeneklerin tamamýnýn merkez dýþý birimlere gönderilmesi yerine, sonradan ortaya çýkabilecek ihtiyaçlarý karþýlamak üzere makul bir kýsmýnýn kullanýlabilir durumda tutulmasýna özen gösterilecektir. Ayrýca, merkez dýþý birimlerin ödenek kullanýmlarý harcama yetkilileri ve mali hizmetler birimlerince takip edilecek, merkez dýþý birimlerde ortaya çýkacak ödenek ihtiyacý AHP/AFPde deðiþiklik yapýlmasý yerine öncelikle ödenek gönderme belgesine baðlanan ancak, kullanýlmayan ödeneklerin tenkis edilerek ödenek ihtiyacý bulunan muhasebe birimlerine gönderilmesi suretiyle karþýlanacaktýr.

             5) Elektrik, doðalgaz, su, telefon, bilgiye abonelik ve internet eriþimi gibi mal ve hizmet alým giderlerinin, serbest ödenek yetersizliði nedeniyle zamanýnda ödenmemesi suretiyle ek mali yük oluþturularak kamu zararýna neden olunmamasý bakýmýndan, tertipler itibariyle serbest ödenekler öncelikle bu giderlere iliþkin faturalarýn ödenmesinde kullanýlacak, gerek ayný tertipte yer alan diðer gider türlerine iliþkin ihtiyaçlarýn gerek bütçe içi ödenek aktarma suretiyle bütçenin diðer tertiplerindeki diðer gider türlerine iliþkin ihtiyaçlarýn karþýlanmasýnda hiçbir þekilde kullanýlmayacak, buna neden olabilecek bir taahhüde ve harcamaya giriþilmeyecek, merkez dýþý birimlere ödenek gönderilmesinde bu hususa öncelik verilecektir.

             6) Vize edilen cetvellerde aylara daðýtýlmayarak bloke tutulan ödenekler, idarelerin talepleri üzerine bütçe uygulamalarýndaki geliþmeler de dikkate alýnarak Bakanlýðýmýzca deðerlendirilerek, kullandýrýlabilecektir.

             7) Ýhale iþlemlerinde bütçelerin ilgili tertiplerinde yer alan baþlangýç ödenekleri dikkate alýnarak taahhüde giriþilebilecektir. Ancak, genel bütçe kapsamýndaki kamu idareleri ile hazine yardýmý alan özel bütçeli idarelerce hazýrlanacak þartname ve sözleþmelere Bakanlýðýmýzca vize edilen AHP/AFPdeki ödenek daðýlýmýna göre harcama yapýlacaðýna iliþkin hüküm konulacaktýr.

             8) Geçici iþçi ödeneklerinin kullanýmýnda, Bakanlýðýmýzca vize edilen cetveller esas alýnacaktýr.

             9) Ýdareler seyyar görev tazminatýna iliþkin vize taleplerinde, ödenek ile gün ve kadro sayýsý arasýndaki baðlantýyý kuracaklar, "03.3.5- Yolluk Tazminatlarý" ve 06.9.2.05- Yolluk Tazminatlarý” kodundaki ödeneðin diðer ekonomik kodlar için kullandýrýlmamasýna özen gösterecekler, vize edilen adam/gün sayýsýnýn üzerinde görevlendirme yapmayacaklardýr.

             10) Devam eden temizlik iþleri kapsamýnda bir önceki yýlda çalýþtýrýlan iþçi sayýsý 2011 yýlýnda arttýrýlmayacaktýr. Ancak, bütçelerinde bu amaçla tertiplenen baþlangýç ödeneðinin aþýlmamasý ve ilave ödenek talep edilmemesi kaydýyla, yeni birimlerin faaliyete geçmesi veya temizlenecek hizmet alanlarýnýn bir önceki yýla göre artýþ göstermesi hallerinde mevcut temizlik iþleri kapsamýnda çalýþtýrýlan iþçi sayýsýnda artýþa gidilebilecektir.

             II Özel Hükümler

             A) Genel Bütçe Kapsamýndaki Kamu Ýdareleri ile Hazine Yardýmý Alan Özel Bütçeli Ýdareler

             1) Yükseköðretim kurumlarý, Bakanlýðýmýzca vize edilen AFPlere uygun olarak, harcama birimleri düzeyindeki finansman programý detaylarýný 31/1/2011 tarihine kadar e-bütçe sistemine girerek onaylayacaklardýr.

             AFP tekliflerini Birim Düzeyinde menüsüne giriþ yaparak oluþturan yükseköðretim kurumlarý, ayný menünün AFP Taslak bölümündeki 2011 Kurum AFP'sine Göre seçeneði yardýmýyla AFP (Birim Detay)  giriþini yapabileceklerdir.

             2) Vize edilen cetvellerde yapýlacak her türlü deðiþiklik iþlemi Bakanlýðýmýzca gerçekleþtirilecektir. Bu kapsamda idareler zorunlu ve acil durumlarda Strateji Geliþtirme Baþkanlýklarý/Daire Baþkanlýklarý/Müdürlükleri aracýlýðýyla Bakanlýðýmýzca vize edilen cetveller üzerinden revize talebinde bulunabileceklerdir. Ýdareler, revizeyi gerektiren detaylý hizmet gerekçeleriyle birlikte diðer bilgi ve belgeleri talebe ekleyerek deðerlendirilmek üzere Bakanlýðýmýza ileteceklerdir.

             B) Hazine Yardýmý Almayan Özel Bütçeli Ýdareler, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumlarý

             1) AFPlerde yapýlacak revize iþlemlerinin tümü ilgili idarelerce sonuçlandýrýlacaktýr. Yapýlan revize iþlemini müteakip Bakanlýðýmýza bilgi verilecektir.

             2) Genel bütçe kapsamýndaki kamu idarelerinin bütçelerinden Sosyal Güvenlik Kurumlarýna yapýlacak transferlere iliþkin talepler; gider, gelir ve finansman durumlarý ile gerek görülen diðer bilgi ve belgelerle birlikte deðerlendirilmek üzere Bakanlýðýmýza iletilecektir.

             Teblið olunur.